Egyéb kategória

Légy te is rendszergazda – mert keresett szakma!

Az IT-nek sok különböző részterülete van, amelyek mind érdekesek. Vannak, akik fejlesztők, vannak, akik marketinggel foglalkoznak, és vannak olyan emberek is, akik a felhasználói élmény optimalizálásával foglalkoznak.

Akárhogy is nézzük, van egy olyan szakma, amiről sokszor nem esik szó: ez pedig a rendszerüzemeltető, akinek a munkája éppoly fontos, mint bármely másik IT területen dolgozó szakember munkája. De miért?

Mégis mi a feladata?

Az, hogy olyan IT rendszereket, hálózatokat építsen ki és üzemeltessen, melyek 100%-ig megfelelnek a cég infrastrukturális igényeinek és elvárásainak. Mekkora a maximális terhelés? Milyen gyakran fordul elő olyan, hogy az IT rendszernek komolyabb dolgokat is ki kellene bírnia?

Sokszor akár beszerzésekkel és pénzügyi kérdésekkel is kell foglalkoznia egy ilyen szakértőnek, ezért foglalkozik menedzsmenttel is.

Akárhogy is nézzük: komoly felelősség és szakértelem, tudás szükséges ahhoz, hogy valaki igazán jó rendszergazda lehessen.

Hogyan válhatunk IT üzemeltetővé?

El kell végezni hozzá egy informatikai rendszerüzemeltető OKJ képzést, ami Magyarországon rengeteg helyen van – leginkább informatikai technikumokban. Ezek kétéves képzések, de ha valaki szakközépiskolából megy, akkor csupán egy éves a képzés. Ezen felül, fontos a megfelelő szakmai gyakorlat, hiszen a papír önmagában nem sokat ér.

Hova lehet elmenni dolgozni ezzel a végezettséggel?

Rengeteg helyre. Minden cégnél szükség van olyan szakértőkre, akik az infrastruktúrát karbantartják és üzemeltetik, fenntartják. Ennek köszönhetően akár komolyabb multiknál is nyitott lehet a kapu – igaz, hogy ott nagyobb a felelősség, mint egy általános iskolában.