Egyéb kategória

Mindig érdemes a CNC gépek szervizelését profikra bízni

CNC gépek javítása

A CNC gépek javítása különleges gépészeti szaktudást és igényességet követel. Ennek az az oka, hogy egy ilyen gép nagyon drága, és hatalmas felelősség szervizelni őket: ha bármelyik gép leáll, annak nagyon súlyos következményei lehetnek. A termelésből és a profitból jóformán felbecsülhetetlen összegek eshetnek ki. Ha pedig a gyártás leáll, akkor az egész gyár működése értelmetlenné válik.

Miért fontos időben a szervízbe vinni a gépet?

Azért, mert ellenkező esetben nem fogják időben megjavítani. Egy gyártási rendszerben akár pár órás kimaradás is felbecsülhetetlen értékű károkat jelent. A beszállítás késik, és lehet kötbért fizetni a megrendelőnek. Adott esetben pedig bomlik a jó partneri kapcsolat, ami a két cég között volt.

Ezért is kiemelkedően fontos a gyártási operátornak és a technológusnak odafigyelnie a munka során.

Hogyan kell ellenőrizni, hogy a CNC gépben minden megfelelően működik-e?

Nagyon fontos, hogy részletesen lássuk át, hogy pontosan mi okozhatja a hiba forrását. A főtengellyel vagy az elektronikával van valami probléma? Esetleg a vezérlés hibásodott meg? Ahhoz, hogy valaki azonnal átlássa a meghibásodás okát, szakértői szemléletet kell kialakítani, de nem árt néhány év gépszerelői tapasztalat sem.

Milyen gyakran kell alkatrészt cserélni?

Általában minél gyakrabban cserél valaki alkatrészt, annál jobb. Annál kevesebbszer fordulhat elő a végén, hogy hirtelen leáll a gép, de ne essünk túlzásba, mert a túl gyakori alkatrészcsere sokba kerülhet a vállalatnak.

Mindig az előírásokat és a gépüzem aktuális állapotát kell figyelembe venni döntéshozatalkor.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.