Egyéb kategória

A legfontosabb tápanyagok, melyek nem hiányozhatnak a sportolói étrendből

Nagyon sok olyan fontos tápanyag van, melyet mindenképp magunkhoz kell vennünk, ha szeretnénk, hogy igazán eredményes sportolókká válhassunk. A rendszeres futás és a kondi nem elég: az étrend a másik igazán sikeres alappillére a munkának.

Bizonyos szinten tehát bele kell ásni magunkat a témába, szükség lehet arra, hogy tisztán lássuk, hogy milyen tápanyagok vannak, mire van szüksége az emberi szervezetnek. Az is igaz, hogy minden emberi szervezet más és más: viszont, abban az esetben, ha tisztában vagyunk azzal, hogy miből épül fel az emberi étrend, nagy vonalakban képesek leszünk jó döntéseket hozni.

Fehérjék

A fehérjék a test építőelemei. Ezek nélkül izmok sem épülhetnének. A fehérje mindig aminosavakból épül fel. Az aminosavak láncolatától függ, hogy a szervezet milyen gyorsan lehet képes megemészteni lebontani és megemészteni. A rövidebb láncúak hamarabb szívódnak fel.

Szénhidrátok

A szénhidrátok a szervezet energiaellátói. Kifejezetten magas szintű aktivitás esetén van nagy szerepük: ne is gondoljuk, hogy sportolóként rövidtávú versenyeken jól szerepelhetünk, ha nem viszünk be elegendő mennyiségű szénhidrátot. Mindig az emberi testtömeg, és az edzés ideje, típusa határozza meg a megfelelő bevitelét.

C-vitamin

A C-vitamin szedése különösen téli napokon fontos, ilyenkor ugyanis nem jutni hozzá akkora mennyiségű gyümölcshöz. Csak és kizárólag külső forrásból vihető be a szervezetbe, egyébként, másképp nem. Vízben oldódó.

Omega 3 zsírsavak

A nélkülözhetetlen, leginkább halakban és olajos magvakban megtalálható zsírsav a szervezet nélkülözhetetlen eleme. Megtalálható még rákfélékben is – írja a Nutri8 blogja.