Egyéb kategória

Hogyan kell a szalonnát, sonkát sózni? Titkok a műhelyből

Szalonna sózása

Füstölt hús, szalonnát, sonkát készíteni házilag bizony nem egyszerű feladat. Nagyon fontos, hogy tisztában legyünk azzal, hogy pontosan mennyi sóra és pácolási időre van szükség. De mégis mi a sikeres munka titka? Szükséges-e hivatásos hentesnek lennünk ahhoz, hogy ezeket mi is megtudjuk tanulni?

Semmiképpen. Kis odafigyeléssel és pontos munkával igazi csodákat érhetünk el: mint látni fogjuk, az általunk készített húskészítmények csaknem ugyanazt a minőséget fogják képviselni, mint amit a boltokban lehet kapni.

Hogyan kell a húsokat sózni?

Először a sózó edényt kell a lehető legnagyobb odafigyeléssel megtisztítani. Ehhez kell a vörösfenyőből vagy tölgyből készült kád, ami különleges ízvilágot ad a húsnak, de akár rozsdamentes páckádat is használhatunk. Használat előtt 3%-os meleg lúgoldattal mossuk ki a kádat, utána szárítsuk ki.

A sózáshoz finomra tört darált sóra lesz szükségünk. A szalonna sózásához mindig elég az egyszerű konyhasó is, nem szükséges bonyolultabb keveréket vennünk.

Hogyan készítsünk páclét?

Páclevet készíthetünk hideg vagy meleg eljárással. Fontos, hogy a lé mindig áttetsző legyen a végén. Az állag lehet némileg változó, de igyekeznünk kell arra törekedni, hogy ne legyen zavaros, vagy minél kevésbé.

A pácléhez víz, konyhasó, nitrites pácsó kell majd, valamint koriander, fokhagyma, babérlevél és borókabogyó. Ezek a standard összevetők.

Van-e esély arra, hogy elsőre is jól fogjuk csinálni?

Mindenképp! A legtöbb kezdő hentesnek ez pont ideális kihívás, ne rettenjünk vissza tehát mi sem. Kis odafigyeléssel nem fogjuk elrontani a munkákat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.